1 Ekim 2015 Perşembe

Madımak: Carina'nın Günlüğü Film Analizi

         Film analizi ve eleştirime başlamadan önce sizlere bir öneride bulunmak istiyorum. Satırlarımı okurken sözleri Metin Altıok'a ait olan 'kavaklar' parçasını Sezen Aksu yorumu ile dinleyin. Parçanın içindeki duygu deryasında seyir halindeyken bestenin söz yazarının iç dünyasının zenginliğini hissetmeye çalışın.

   
             Bir film izleyeceksiniz ve yazılmış bütün senaryonun yaşanmış olduğunu bileceksiniz. Duygularınıza hakim olma şansınızın olmadığı bir filmden bahsedeceğim sizlere. Tabiki de sanatsal olarak değerlendirme ile kalmayacak; olayın tarihsel ve sosyolojik sebepleri ve yankılarından da elimden geldiğince bahsedeceğim.

             Benim sabırsızlık ile beklediğim ve mutlaka yapılmış olması gerektiğine inandığım Sivas katliamını anlatan Madımak filmini izleyenlerin gözyaşlarını görmek, filmi izlemeden önce tüylerimi diken diken etmeye yeterli bir sebep oldu.

             Eğer ülkemizin egemen unsuruna mensup iseniz yani hem Türk hem de Sünni iseniz azınlıkların bu ülkede yaşadığı tramvayla empati kurabilmeniz için bu film sizlere sunulmuş bir fırsattır. Bir diğer fırsat ise azınlıkları tanımanız açısındandır. Bu film sonunda kafanızdaki 'Alevilik' tanımını sorgulayabilir ve Aleviliği biraz daha derinlemesine araştırma yoluna gidebilirsiniz. Eğer bunu yapar iseniz 'madımak' senaryosu, görevini başarı ile icra etmiş olup; izleyicilerine de filmi izledikten sonra yargılarını değiştirme gelişimini sunmuş olur.

              Alevilik yani Ali taraftarlığı tarih boyunca statüko ve otoritenin karşısında muhalif olarak karşımıza çıkmıştır. Eleştirel ve dogmatizme kapalı bakış açısı statükonun devamına engel olabileceği kanısı ile sert baskılar altında kalmıştır. Kerbala'da İmam Hüseyin Alevi bir duruş sergilemiş ve susuz şehit düşmüştür. Dönemin gücü ve otorite sahibi Yezid statükosunun devamı için evlad-ı Resul'e acımamıştır. Osmanlı döneminde akıllara gelebilecek en etkili Alevi duruşu Banazlı Pir Sultan Abdal gerçekleştirmiştir. Pir Sultan'ın duruşunu statükosu ve iktidarı için tehlike gören merkezi otorite, kendisini ıslah yoluna gitmiştir.

              İmam Hüseyin'in, Pir Sultan'ın ve daha nicelerinin çektiklerinin bir yansımasıdır Sivas. Allah'u Ekber nidaları ile yapılmış tarihin en vahşi katliamlarından birisidir. İslam'ın ruhu ile tamamen ters bir hareket olmasına ragmen İslam ile özdeşleştirilmiş ve Müslümanlarca yapılmış bir katliam olarak günümüze kadar akıllarda yer edinmiştir.

             Kuşu ölen Zeyd'e taziyeye giden peygamberin mesajı ve merhameti anlaşılmamıştır. Bugün dahi bu filmi izleyip yada bu olayı bir şekilde duyan dinleyen birisinin gözleri yaşlanmıyor ise inancını birkez daha sorgulamalıdır. Bu birey, inancını ritüellere sıkıştırmış dinin verdiği asıl mesajı algılayamamıştır.


                 
          Hollanda'lı Carina, kadınlar üzerine araştırmalar yapmakta ve tez hazırlamaktadır. Tezi ile ilgili olarak Ankara'ya gelir ve Hollanda'dan bağlantısı olan bir Türk arkadaşının Ankara'daki ailesinin evinde kalır. Bu süre zarfında sürekli araştırmalarına yönelik gözlemlerde bulunan Carina, Alevi kültürüne merak sarar ve özellikle bu kültürün kadınları ile daha sıkı iletişime geçmeye çalışır. bu sıralarda Sivas'ta Aziz Nesin'in onur konuğu olacağı Pir Sultan Abdal gösterileri başlayacaktır ve Carina oraya gitmek ister. Daha gösteriler başlamadan bazı karanlık güçler hazırlıklarını yapar ve Aziz Nesin'i öldürmeye yönelik planlarına girişirler. Provakasyonlar ile Madımak otelinin önünde biriken halk yığınları, oteli ateşe verererek yakarlar. Vali'nin değimi ile o gün Sivas'ta devlet yoktur. Çok ciddi ihmaller ile devletin askeri yardıma gelmez ve otelde kalanları kendi kaderlerine bırakırlar.

         Satırlarımın başında yazdığım 'kavaklar' parçasının söz yazarı Metin Altıok da Sivas'ta yakılarak katledilen aydınlarımızdandır!

         Filmin her anında gözleriniz dolacak ve diyeceksiniz ki keşke gerçekten film olsa bunlar.

         ''Kalanlar ölenler için şiirler yazacak ve onları sonsuza kadar onur ile anacaktır''



                                                                                                    Erdeniz Erdem

0 yorum:

Yorum Gönder