28 Eylül 2015 Pazartesi



   Edebiyat derin bir denizdir. Boğulmamak için iyi yüzme bilmek yetmez. Cesaret, araştırma ve bitmek tükenmek bilmeyen sabır da gerekir. Bugün edebiyatı çok satanlar listesinden ibaret sananlar var ki bu çok yanlış bir kanı. Edebiyat literatürü kitaptan ibaret değildir. Bugüne kadar devam edebilen bir "Türk Edebiyatı Geleneği" varsa dergilerden ve gazetelerden doğmuştur. Tanzimat Dönemi'nde gazetelerden halka ulaşmaya çalışmakla başlar, Cumhuriyet Dönemi'nde de dergiler edebi disiplin halini alır. Varlık dergisi etrafında toplanan Garipçiler, Mavi dergisinde buluşan toplumsal gerçekçiler şimdi de blog sayfasından ders kitaplarına sızmaya hak kazanan Afili Filintalar.
Sözünü ettiğim kişiler dergi olarak güncel mizah dergileriyle yetinebilirler. Oysa kökünü "edep"den alan bu denizin nimetleri bu kadar olamaz. Oturdum en köklü edebiyat dergilerini yazdım. En kaliteli olanlarından 5 tanesini sizler için seçtim.

1) VARLIK



Varlık dergisi Cumhuriyet Dönemi ve sonrasında başarılı Türk yazarlar için bir okul olmuştur. Öyle ki eğer bu dergide herhangi bir şiirin yayımlanmamışsa henüz olmuş sayılmazdın. Orhan Veli ve arkadaşları ilk şiirlerini bu dergide yayınlamıştır. Öykücüler de öyle. Füruzan'ı bünyesine alan dergiye şükürler olsun!

Dergi Yaşar Nabi Nayır tarafından 15 Temmuz 1993'te yayımlanmaya başlar. İlk yıllarında Batı Edebiyatı çevirileriyle ve Öz Türkçe anlayışıyla görülür. Daha sonralarda birçok yerli ünlü ismin ilk eserlerin yayımlanmasıyla bugünkü kimliği oturmuştur.
Ece Ayhan, Necati Cumalı,Tarık Dursun K, Yedi Meşaleciler ve Garipçiler bu dergi ile varlık buldular.Aylık olarak devam eden Varlık dergisinin yanında Varlık Yayınları da hayatına devam ediyor.

2) TÜRK DİLİ DERGİSİ



Türk Dil Kurumu'nun 1951 yılının Ekim ayından itibaren çıkartmaya başladığı dergidir. Aylık olarak kitapçılarda yer alıyor. Daha çok dilbilim alanında makalelere yer veren dergiye senelik olarak üye olmak mümkün. Derginin yazı işleri müdürü Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın'dır. Saim Sakaoğlu, Nevzat Gözaydın,Mustafa Canpolat gibi akademisyenler dergide makaleleriyle yer alıyor.Türk Dili ve Edebiyatı öğrencisi iseniz ya da dilbilime merak duyuyorsanız ufkunuzun açılacağının garantisini verebilirim. Günümüzde sadece dilbilime ağırlık verse de sahaflarda bulabileceğiniz ilk sayılarında Varlık dergisi gibi Yeni Türk Edebiyat'nın temel taşlarının isimlerine de rastlayabilirsiniz.

3) VİRGÜL




1997 yılının Ekim ayında yayın hayatına başlamıştır. 2009 yılının sonuna kadar iki ayda bir yayımlanmıştır. Pusula Yayıncılık tarafından çıkan dergide eski kitaplar tanıtılmış ve edebiyat dünyasına yeni isimler kazandırmıştır. Sahafları kurcalarken karşınıza çıkarsa alın, pişman olmazsınız.


4) YEDİ İKLİM DERGİSİ





Ali Haydar Haksal'ın yayın yönetmenliğini üstlendiği dergi, 1987 yılından beri hayatına devam ediyor. Necip Fazıl, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil gibi isimler dergiye yazılarıyla destek vermişlerdir.1987 yılından 1989 yılına kadar 24 sayı yayımlamış olan dergi; 1991 yılı itibariyle farklı bir çizgiyle yayın hayatına geri dönmüştür.


5) HECE / HECE ÖYKÜ DERGİLERİ



15 Ocak 1997 yılından itibaren yayın hayatına devam ediyor.Aynı isimle yayınevi de mecvut. Öyküye ağırlık vermesi sebebiyle HECE ÖYKÜ olarak çıkan diğer dergi iki ayda bir kitapçılarda öyküseverlerle buluşuyor.


BONUS : ŞİZOFRENGİ DERGİ





Deliliğimizin meşru kılındığı yeryüzünün en tatlı dergisi. 1992 yılında yayın hayatına başlıyor. Psikoloji ve psikiyatri konulu olsa da sanatkarane dili, yazıların edebi tadı bu listede yer almayı hak ediyor. Dergi kapanalı 23 yıl geçmiş olmasına rağmen www.sizofrengidergisi.com ' da bütün sayıları bulabilirsiniz. Fatih Altınöz'ün bütün çapulculara armağan ettiği bu siteyi gözden geçirmeyi unutmayalım.

Dergiden bir tadımlık :

"Arzettiğim gibi,hikmetinden sual olmayan Ulu Tanrım,bendeniz aklımın ne işe yaradığını pek anlamıyorum.Bana kör barsak gibi rudimenter bir takıntıymış gibi geliyor.Onun için istirham ederim efendim:Siz bize iyisi mi hayırlısıyla,tez zamanda münasip bir bunama lütfediniz,efendim.

Durumu görüş ve onaylarınıza saygılarımla Arzederim,Tanrım.''Ali Babaoğlu/Şizofrengi 92 

0 yorum:

Yorum Gönder