3 Eylül 2015 Perşembe






        Yıl 2571, insan nüfusu dünyayı ve dünyanın verdiklerini çoktan tüketmiş. Nüfus ne küçük mavi gezegenimize ne de onun biricik güneş sistemine sığamayınca, insanoğlu içinde onlarca gezegen ve ay olan farklı bir güneş sistemine göç etmiş. 'Terreform' denilen atmosferi 'şekillendirip' burada yaşamaya başlayan insanlar için hayat hiç de sanıldığı gibi parlak değil. Sistemin merkezinde yer alan gezegenler Birlik denilen ortak hükumeti oluşturuyor. Bu merkezi gezegenler aradan geçen 500 yılda beklenen ilerlemeyi sağlasa da sistemin kenarında köşesinde yer alan gezegenlerde iklim, yaşam ve teknolojik gelişememezlik buralarda adeta bir Western hayatını (adamlar dünyadan at getirip orada da ata biniyorlar) mecbur bırakıyor.  Hâl böyle olunca, bir avuç çapulcu, şartların iyileştirilmesi adına birlikle çarpışıyor fakat yetersizlikler nedeniyle mağlup oluyor. İşte dizimiz de bu bağımsızlarla beraber çarpışmış ve mağlup olmuş Malcolm Reynolds ve Zoe'nin yıllar sonra Firefly tipi bir kargo gemisiyle gezegenler arasında taşıyıcılık yapmasıyla başlayan sergüzeştlerini anlatıyor. 


Birlik'in bayrağı. Amerikan-Çin bayrakları birleşimi.



        Bizim 'E madem bu insanların, farklı güneş sistemine göç edecek, orada hayat kuracak kadar teknolojisi var, neden her gezegen iyi değil, nerede eşitlik nerede kardeşlik?' diye sorma ihtimalimize karşı dizinin yaratıcısı Joss Whedon (kendisini The Avengers I-II'den hatırlıyor olabilirsiniz), "Gelecekte hiçbir şey değişmeyecek, teknoloji gelişecek ama biz hala bugünkü politik ve etnik problemlere sahip olacağız.' diyor. Bu gerçekçi bakış açısı da dizinin evrenini bir distopya yapmaya yetiyor.



Yollar gidişine, kızlar duruşuna hasta Serenity'm...



        Gemimizin kaptanı Reynolds ve silah arkadaşı Zoe, gemileri Serenity ile (isyan sırasında kaybedilen bir çarpışmanın ismi) maceradan maceraya atılırken elbette yalnız değiller. Sevimli; sevimli olduğu kadar bileği maharetli mekanik Kaylee Frye (Jewel Staite), adam gibi adam, gemimizin pilotu, usta şoför Hoban Washburne (Alan Tudyk),  kaslı, sert görünümlü ama bir o kadar da çocuksu ve her an seni bile satacakmış gibi bakan Jayne Cobb'tan (Adam Baldwin) oluşan çekirdek mürettebata gemide bir mekik kiralayarak orada mesleğini icra eden "Refakatçi" Inara Serra (Morena Baccarin)  de eklenir. Güneş sisteminin hemen hemen her yerinde büyük bir saygıyla karşılanan Inara, gemiye prestij, gemi ise onu sistemin ücra yerlerine dahi taşıyarak yeni müşteriler kazandırır. Bütün bu insan kalabalığı yetmezmiş gibi bir de gemiye bir doktor Simon Tam (Sean Maher), nur yüzlü bir din adamı (taa orda ne dini yahu) Derrial Book (Ron Glass) ve gizemli bir geçmişi olan ve abisi tarafından o geçmişten kurtarılarak gemiye alınan River Tam (Summer Glau) katılır. Uzayın sonsuz karanlığında adı gibi bir ateş böceği misali salınan gemimiz hem Birlik hem de yağmacılar denilen türlü sapkınlıklara sahip yamyam korsanlardan sakınarak yer yer gezegenden gezegene nakliyat, yer yer ise sınırlardan kaçak sigara geçirerek ekmeğine bakmaya çalışır.


bilin bakalım hangisi din adamı?
        Peki, IMDB'de 9,1 puanıyla Tv Series Top 250'de 15. sırada bulunan, hala dünya üzerinde hakkında 'lan belki devamı çekilir' diye hayaller kurulan, aradan 13 yıl geçmesine rağmen bana bu yazıyı yazdıran bu dizi, neden ilk sezonun ardından iptal edildi?

        Daha dizi başlamadan FOX kanalı ve Joss Whedon arasında anlaşmazlıklar başlar. Parayı veren düdüğü çalar zihniyetindeki Fox, dizinin işleyişini bozabilecek karakterler arasında aşk ilişkileri istemiş, Joss Whedon da açık bir dille reddedince kılıçlar çekilmişti. Fox, buna karşılık Sci-fi kategorisindeki (hatta Uzay Western'i bile denilebilir) diziyi 'çılgın bir komedi' diye tanıtır. Dizinin tanıtım videosu ise tam bir fiyaskoya dönüşür. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Fox, dizinin 14 bölümünden sadece 11'ini, üstelik Pilot bölümü atlayarak yayınlar. Bu 11 bölümü karışık bir sırayla ve Amerikan medyasının 'ölü' olarak adlandırdığı Cuma gecesi yayınlayan Fox; böylece Firefly'ın reytinglerini düşürerek en baştan riskli bir yapım olarak gördüğü dizinin üzerine tüyü de dikmiş olur. Böylece Fox, Futurama'dan sonra bir efsaneyi daha bitirir. Fox, sen haksızsın dostum ve sana laflar hazırladım.



        Dizinin iptalinin ardından Fox'u mektup yağmuruna boğan hayranları anca olaya böyle bakan ve anlamayan Fox'tan olumlu bir cevap alamaz. Seyircinin bu isteğiyle ve DVD satışlarının da iyi getirisiyle beraber Joss Whedon dizinin bir sonu niteliğindeki Serenity'i çeker. Joss Whedon aklındaki kalan 6 sezonu iki saatlik bir filme sığdırmaya çalışır ve Serenity'le Firefly efsanesi müjganla vedalaşır.

        Dizi hakkında -MİŞ'ler:
  • Joss Whedon, evrendeki Birlik'i "Anglo-Sino Alliance" olarak düşünmüş. Bunun sebebi de gelecekte dünyanın en güçlü iki devletlerini Amerika ve Çin olacağını düşünmesiymiş. Bu yüzden dizide bazen karakterler Çince konuşuyormuş
  • Sahnelerin çekim aralarında oyuncular kendilerinin bekleme/dinlenme odaları yerine uzay gemisinin içerisinde zaman geçiriyorlarmış.
  • Dizinin gerçek bölümlerinin sıralaması "Serenity", "The Train Job", "Bushwhacked", "Shindig", "Safe", "Our Mrs. Reynolds", "Jaynestown", "Out of Gas", "Ariel", "War Stories", "Trash", "The Message", "Heart of Gold", "Objects in Space" şeklindeymiş.
  • Firefly'ın DVD seti, Temmuz 2007'de Astranot Stewen Swanson'la beraber Atlantis mekiğiyle uzaya gitmiş.
  • Mal, dizide ne zaman ata binmesi gerekse aynı ata binmiş. Atın ismi Fred'miş.
  • Uzaydaki çatışma ve patlamalarda gerçeğe sadık kalınarak ses efekti kullanılmamış çünkü uzayda hava ve dolayısıyla da ses yoktur.
  • Dizide kullanılan asker/güvenlik güçleri kostümleri 'Starship Troopers' filminden kalan kostümlermiş. 
  • Dizide "Our Mr. Reynolds" ve "Trash" bölümlerinde Saffron karakteriyle "Mad Men"den tanıdığımız Christina Hendricks yer alıyormuş.

Sevgiler.

e-mail: mehmetcanmicik@gmail.com
twitter: twitter.com/isupergeil
vimeo: vimeo.com/canmicik


1 yorum:

  1. çok bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler bir ara kickstarterdan Firefly evreninde geçen Browncoats adlı film için yardım toplanılıyordu,sanırım o da iptal olmuş.Şanssız bir yapım.

    YanıtlaSil