18 Eylül 2015 Cuma

Başlığı gelecek vaat eden yönetmenler olarak yazmış olsaydım büyük ihtimal genç yönetmenlerden bahsediyor olurdum. Lakin ben geleceğe ışık yakan yönetmenler demek istedim çünkü bazı yönetmenler kendilerini sonradan bulabiliyor, patlama yapabiliyorlar. Listemde hem genç hem de üst üste başarılı filmler yapıp geleceğe ümitle bakmamıza sebep olan yönetmenleri derledim.

Duncan Jones

30 mayıs 1971 doğumlu Duncan Jones yükselen yönetmenler arasında başı çekiyor. Moon ve Source Code gibi 2 başarılı bilim kurgu filmine imza atan Jones efsaneler arasına girmek için gün sayıyor. Yıllardır yapılması beklenen Warcraft projesinin başına getirilen Jones, filmin başarılı olmasıyla birlikte büyük ihtimal adını efsaneler arasına yazdıracak. Warcraft gibi bir filme kalkışması ve şirketlerin Duncan Jones’a güvenmesi esasında kendisinin ne kadar gelecek vaat ettiğini gösteriyor.

Filmografisi: Source Code, Moon, Warcraft



Denis Villeneuve

1967 doğumlu Denis Villeneuve esasında genç değil ve sektörün de yeni bir ismi değil. Lakin yaptığı her filmle başarıya ulaşması esasında ileride büyük yönetmenler arasında sayacağımız bir isim olma yolunda ilerliyor. Enemy, Prisoners, Incendies ve Sicario gibi filmler ile adından fazlasıyla söz ettiren yönetmen listemin en profesyonel isimlerinden biri.

Filmografisi: Enemy, Prisoners, Incendies, Sicario



Harmony Korine

73 doğumlu yönetmen şu ana kadar yaptığı ya da içinde bulunduğu filmlerde hep gençler ile çalıştı. Spring Breakers ile çıkış yakalayan yönetmen bu çıkışı iyi değerlendirdi ve kadrosunda James Franco, Al Pacino, Robert Pattinson ve Benicio Del Toro gibi isimlerin olduğu The Trap filminin yönetmen koltuğuna oturdu. Montaj tekniği ile de ilgi çeken yönetmen ileride adını çok duyacağımız isimler arasında olma yolunda ilerliyor.

Filmografisi: Gummo, Spring Breakers, The Trap



Neill Blomkamp

79 doğumlu Neil Blomkamp bilim kurgu filmlerine yeni bir hava getirdi. Yönetmenliğini yaptığı District 9 belkide son dönemin en iyi 5 uzaylı filmi arasında yer alabilecek kadar kaliteli ve başarılıydı. Keza ne kadar beğenilmese de başarılı bir film olan Elysium ve 2015 model Wall-E olan Chappie’nin de yönetmenliğini yapan Blomkamp, şimdilerde yeni model Alien’ın çalışmalarına başlamış durumda. Gelecekte adından ne kadar bahsederiz bilemem ama bize çok iyi bilim kurgu filmleri armağan ettiği gerçeğini görmezden gelemeyiz.

Filmografisi: District 9, Elysium, Chappie, Alien Project



Xavier Dolan

Sanatçı bir aileden gelen ve genç yaşta oyunculuk yapmaya başlayan Kanadalı yönetmen Dolan, ilk filmi olan Tom a la Ferme, Cannes'da sekiz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Mommy filminde kullandığı dil ve bazı kendine has teknikleri ile de film sektörüne imzasını atmış oldu. Farklılığı sebebiyle büyük filmlerle karşımıza çıkacağını düşünüyorum.

Filmografisi: J'ai tué ma mère, Les amours imaginaires, Laurence Anyways, Tom à la ferme, Mommy


Edgar Wright

1974 doğumlu Edgar Wright bana göre dönemimizin en iyi 10 yönetmeninden biri. Çekim tekniği birçok yönetmenden kat ve kat daha kaliteli olan yönetmenimizin planlar ve sahneler arası geçişleri tam bir şaheser. Shaun of the Dead, Hot Fuzz, The World’s End ve Scott Pilgrim: Versus the World gibi birbirinden eğlenceli ve hareket dolu filmler çeken Wright filmlerde kullandığı montaj tekniği ve geçişleri ile filmi daha da izlenilebilir kılmayı başarıyor. Dönemin en iyi 10 yönetmeni arasında olduğunu vurguladığım Wright, bize her defasında başarılı bir film sunacakmış gibi görünüyor.

Filmografisi: Shaun of the Dead, Hot Fuzz, The World’s End, Scott Pilgrim: Versus the World



Gareth Evans

1980 doğumlu Gareth Evans çektiği The Raid serisi ile gönlümüzde yer etmeyi başardı. Son dönemin en muhteşem 2 dövüş filmini çeken Evans, diğer dövüş filmlerinin yapamadığını yapıp çekim tekniği ile kavgaya seyirciyi de dahil ediyor. VHS serisinde de bir segmente el atan Evans şu aralar The Raid serisinin 3. Filmi ile uğraşmakta. Bu şekilde gitmeye devam ederse, gelecekte bizi harika dövüş filmleri bekliyor, içimiz rahat olabilir.

Filmografisi: The Raid, The Raid 2: Berandal, VHS 



Colin Trevorrow

1976 doğumlu Colin Trevorrow esasında bu listeye  girmese de olurdu ama Jurassic World sonrası kendisine güvenildiğinde, ileride başarılı filmler çıkarabileceğine kanaat getirdim. Çünkü Jurassic World gibi muazzam bir filmi emanet ettiğiniz kişiyi özenle seçersiniz. Birçok sitede de geleceğin yönetmenleri arasında geçen Trevorrow’u izleyip göreceğiz. Ben bu yazıyı yazarken de kendisi Star Wars serisinin 4. filminin başına getirildi. Demiştim.

Filmografisi: Safety Not Guaranteed, Jurassic World, Star Wars IX(Duyuruldu)



Jennifer Kent

Esasında hiç de genç olmamasına ve piyasada da yeni olmamasına rağmen kesinlikle ileride adını çok duyacağımız bir yönetmen olacak. 2014 yılında çektiği The Babadook ve Russell Crowe'un Türkiye'de çektiği The Water Diviner ile birlikte Avustralya’da yılın filmi ödülünü alan Kent, şimdilerde yeni projesi üzerinde çalışıyor. The Babadook sonrası patlama yapan Kent gelecekte de aynı kalitede filmler çıkarabileceğinin güvenini verdi.

Filmografisi: The Babadook




Mike Cahill

1979 doğumlu Mike Cahill az paraya büyük işler yapabileceğini kanıtladı. Another Earth filmi ile 7 ödül alan yönetmen I Origins filminin de yönetmenliğini yaptı. Yönetmesini tamamladığı her film ‘kitlelere’ ulaşmasa da kendince önemli bir seyirci oluşturmayı başardı. I Origins ile kariyerinde yükselmeye devam eden yönetmenin en büyük avantajı montaj bilgisi olsa gerek. Şimdilerde de yepyeni bir dizinin hazırlıkları yapıyor: The Magicians.

Filmografisi: Another Earth, I Origins




Gareth Edwards

1975 doğumlu Gareth Edwards yaptığı bilim kurgu filmleri ile adından söz ettiriyor. Büyük yaratıkları seven yönetmen çektiği Monsters ve In the Shadow of the Moon sonrası aldığı Godzilla teklifi sonucu şimdilerde Godzilla’nın 2. Filmi ile uğraşıyor. Godzilla gibi bir filmin kendisine emanet edilmesi güven sebebidir. Mike Cahill gibi kendisinin de Visual Effect bilgisi onu ön plana çıkartıyor. Yaptığı 3 filmi de izlemekten zevk almış biri olarak gelecekte adını bol bol duyacağımıza eminim. Ben bunu yazarken de kendisi Rogue One: A Star Wars Story'nin başına getirildi.

Filmografisi: In the Shadow of the Moon, Monsters, Godzilla, Rogue One: A Star Wars Story 




Ti West

1980 doğumlu yönetmen korku sinemasının aranan isimlerinden. VHS ve The ABC’s of Death serisinde de yer alan yönetmen böylelikle korku sinemacısı olduğunu tescillemiş oldu. Çektiği diğer korku filmleri ne kadar ‘harika’ olmasa da ileride korku sinemacısı olarak anılmaya doğru ilerlediği kesin.

Filmografisi: The House of the Evil, The Innkeepers, VHS, The ABC's of Death, The Sacrament




Richard Ayoade

1977 doğumlu yönetmen tam bir festival film yönetmeni. Çektiği Submarine ve The Double ile adından söz ettiren yönetmen 2014 yılında çektiği The Boxtrolls ile de kariyerindeki yükselişine devam etti. Özellikle The Double gibi bir filme imza atmış olan Ayoade, gönlümdeki yerini korumayı başardı; ileride de aynı kalitede filmler çıkarabileceğini herkese kanıtladı.

Filmografisi: Submarine, The Double




Ryan Coogler

1986 doğumlu siyahi yönetmen çektiği Fruitvale Station ile Sundance Film Festivali'nden en iyi film ödülünü almayı başarmıştı. Fruitvale Station ile öyle bir başarı yakaladı ki yapımcıların göz bebeği haline geldi ve Creed’in yönetmeni oldu. Filmde Sylvester Stallone ile beraber çalışma şansına erişen yönetmen, Creed ile kariyerinde büyük bir sıçrama yapacakmış gibi gözüküyor. IMDB'de Ryan yazınca adı anında çıkmasa da birkaç seneye bir Steve McQueen olacağına eminim.

Filmografisi: Fruitvale Station, Creed




Ana Lily Amirpour

Çektiği ilk uzun metraj ile listeye girmeyi başaran yönetmen imkan bulursa çok büyük işler çıkarabileceğini kanıtladı. İran işi vampir filmi A Girl Walks Home Alone At Night ile de ne kadar da marjinal biri olduğunu gösterdi. Daha ilk filminde turnayı gözünden vuran yönetmenin geleceği bence çok parlak.


Filmografisi: A Girl Walks Home Alone At Night



0 yorum:

Yorum Gönder