21 Eylül 2015 Pazartesi

                



    Televizyon Oscar’ları olarak adlandırılan Emmy ödülleri dün gece Los Angeles’ta yapılan görkemli bir törenle 67. kez sahiplerini buldu. Brooklyn Nine-Nine’dan tanıdığımız komedyen Andy Samberg’in ilk kez sunduğu ödül törenine Game Of Thrones, Olive Kitteridge  ve dolayısıyla HBO damgasını vurdu. Drama dalında En İyi Dizi, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödül alan Game of Thrones, böylece 2015’deki ödül sayısını on ikiye çıkarmış ve %50 başarı oranını yakalayarak yeni bir rekor kırmış oldu. (24 adaylık 12 ödül) Yıllardır kendi yağında kavrulan dizilerden biri olan, geçen yıl aday olmasına rağmen ödülü Modern Family’e kaptıran Veep bu sene En İyi Komedi Dizisi seçilirken, geçen sene Fargo’nun kucakladığı Mini-Dizi ödülünü ise Fargo’nun film versiyonundan tanıdığımız Frances McDormand’ın üstün oyunculuğuyla iyi bir noktaya taşıdığı, HBO’nun Olive Kitteridge dizisi kazandı. Louis CK, Kevin Spacey, Bob Odenkirk gibi aktörlerin ve Mad Men, House of Cards, Homeland gibi dizilerin hayal kırıklığıyla tamamladığı, ödüllerin sanki daha önceden rezerve edildiği gecenin adaylarına ve kazananlarına kısaca bir göz atalım.

yakışmış başkan


             Drama’yla başlayalım;

            Geçen yıl törene damgasını vuran Sherlock, Fargo ve Breaking Bad’in bu sene olmayışları, yine geçen sene Drama Dalında En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Fukunaga’nın ahı tutması üzerine True Detective’in rezil bir ikinci sezonu geride bırakması, House of Cards’ın, Mad Men’in ve Orange is New Black’in ise kurul tarafından üvey evlat muamelesi görmesi sebebiyle; kitap serisinden tamamen kopmuş, ilk yedi bölümü çöp, bir bölümü “Walking Dead”, bir bölümü “Dünya ne kadar küçük” ve bir bölümü de “Hayat tesadüflerle dolu” temalarıyla süslü Game of Thrones, En İyi Drama Dizisi ödülünü kazandı. Son sezonuyla özellikle kitap serisinden ayrışma sürecinin çok ani oluşu (Barristan the Bold nasıl ölür lan allahsızlar?), kahramanların karakteristlik özelliklerinin çok ani değişimi (Kızını yakan Stannis?), senaryonun amaçtan çok araca hizmet ederek küçük olayların ana olayın önüne geçmesi, can alıcı olayların hep tesadüf sonucu meydana gelmesi gibi olaylar, Game of Thrones’u kitap ve dizinin birleşimi bir seri olarak takip eden hayranlarının gözünden düşürdü. Bu sezondan nefret eden hayran kitlesine rağmen seçici kurulun diziye dört ödülü birden layık görmesini ben, geçen yıllardaki en iyi döneminde bile  Game of Thrones’ın diğer yapımlar karşısında çok çok az ödül alabilmiş olması olarak yorumluyorum. Seçici kurulda ben olsaydım, bir Vince Gilligan hayranı olarak, En İyi Drama Dizisi ödülünü izleyiciye mükemmel bir on bölüm izleten AMC’nin Better Call Saul dizisine verirdim. Fakat insanların Breaking Bad’in her törenden ödüllerle dönmesinden artık tiksindiğini düşündüğümüzde ise bir Breaking Bad Spin-Off’u olan Better Call Saul’un Breaking Bad’in olmadığı ilk törende ödül alması tepki çekebilirdi. (Ne kadar çok Breaking Bad dediğimin farkındayım.)

Game of Thrones ekibi onlayn


            Drama Dizisinde En İyi Erkek Oyuncu dalında Bryan Cranston’ın yıllarca ödülleri süpürmesinin ardından bu yıl ödül yarışının Kevin Spacey ve Jon Hamm arasında geçmesi bekleniyordu. (Her ne kadar gönlümüzde Bob Odenkirk olsa da) Ödülü kazanan ise Jon Hamm oldu. Yıllarca adaylıklardan eli boş dönen Hamm, Mad Men’in bitmesi ve Kevin Spacey’e ödül verebilmek için kurulun bir yıl daha süresinin olması sebebiyle ödülü aldı diyebiliriz. Seneye çok üstün bir performans gösteren bir aktör olmazsa da ödül Kevin Spacey’in. Bakalım bu sefer ödülü aldığına inanabilecek mi?

nice genç senin ortamını gördü de tercihlere reklamcılık yazdı başkan


          Drama Dizisinde En İyi Erkek Yardımcı Oyuncu ödülünü alan Peter Dinklage ödülü almak için bu sene pek bir şey yapmadı diyebiliriz. Dizinin özellikle geçen sezonunda üstün performans gösteren aktör, bu sene kah şarap içerek kah gemide seyahat ederek ödüle uzandı. Daha önce de söylediğim gibi Game of Thrones’un aldığı ödüllerin çoğu geçmiş yıllarda kaybettiklerine ithafen alınmış ödüller. Bu kategoride Dinklage’i zorlayabilecek tek performans Better Call Saul'dan Jonathan Banks idi. Zaten Dinklage de konuşmasında bundan bahsetti.

ödülü geçen sene bu replikle almıştı zaten: "I did not kill Joffrey but I wish that I had. ... I wish I was the monster you think I am. I wish I had enough poison for the whole pack of you. I would gladly give my life to watch you all swallow it. I will not give my life for Joffrey's murder. And I know I'll get no justice here, so I'll let the gods decide my fate. I demand a trial by combat!

                Drama Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu ise çoğumuz için yine sürpriz birine gitti, ABC’nin How to Get Away with Murder dizisinden Viola Davis. Tam bir kapalı kutu olan; bu Hukuk Draması, Gizem türündeki yeni dizi daha ilk sezonunda bu büyük ödülü alırken, Viola Davis’in canlandırdığı Ceza Hukuk Profesörü’ne karşılık ödül için Homeland’dan Claire Danes, Mad Men’den Elisabeth Moss, House of Cards’ın first lady’si Robin Wright yarışsa da başarılı olamadılar.
.


              Drama Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü ise bu ödül töreninde performansıyla aldığı ödülü en çok hak eden birine gitti, Orange is New Black’ten Uzo Aduba. Geçen sene rol arkadaşı Kate Mulgrew aday olsa da ödül Mom dizisinden Allison Janney’e gitmişti. Aduba’nın bu seneki rakipleri ise Mad Men’den Christina Hendricks, Game of Thrones’tan Emilia Clarke ve Lena Headey,  Downton Abbey’den Joanne Froggatt ve The Good Wife’dan Christine Baranski idi. Eğer bu kategoride Uzo Aduba aday olmasaydı ödülün Game of Thrones'ta The Mothers Mercy bölümündeki oyunculuğuyla Lena Headey’e gitmesini isterdim.

ben çok doluyum da

                Drama Dizisinde En İyi Senaryo ödülü; mükemmel bir kitap serisini, daha fazla ses getirmek ya da diğer bir deyişle daha fazla para kazanmak uğruna harcayan muhteşem ikili David Benioff ve D.B. Weiss’e  ve Mother’s Mercy bölümüne gitti. (Shame!) Adaylardan biri olan Better Call Saul’un “Five-O” bölümü ise Breaking Bad’den  tanıyıp bir baba gibi saygı gösterdiğimiz Mike Ehrmantraut’ın hikayesini emsalsiz bir şekilde anlatıyordu. Jonathan Banks’in bu performansı ona bu törende adaylık getirse de seçici kurul bu bölümü Shame! diye bağıran rahibelerle değişti.

sen daha iyilerine layıksın be Mike baba...

                En İyi Drama Yönetmeni ise yine Game of Thrones’tan David Nutter’a yine Mother’s Mercy ile gitti. (Ne bereketli bölümmüş be arkadaş?!) 

                      Komediyle devam edelim;

                2012’den beri sessiz sedasız ama derinden ilerleyen ve kendi hayran kitlesini çoktan oluşturmuş Veep’in En İyi Komedi Dizisi seçilmesi çoğumuz için sürpriz oldu. Veep’i zorlayabilecek dizilerden ikisi olan Louie ve Parks and Recreations ise zaten yıllardır Modern Family & The Big Bang Theory hegomanyasından sıkılmış oldukları için Veep’in ödül almasına kendileri ödül almış gibi sevinmişlerdir. Benim bu kategoride kalbimden geçen ise çok iyi bir sezon geçiren Louie idi. Sanırım Louie’nin, anlatımıyla sıradan Amerikan mizahından sıyrılması ve salt ‘komedi’ olmaması jüri tarafından takdir görmedi. (Their smiling faces give me diarrhea.)


                Komedi Dizisinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise Transparent’dan Jeffrey Tambor aldı. Louis CK, Louie’deki Bobby’s House bölümünde mükemmel bir oyunculuk sergilemişti. Karşısındaki kadını karşılıksız seven bir adamın neler yapabileceğini esprili bir dille anlatmaya çalışan Louis CK, her ilişkinin sonunda biraz da hüzün ve hayal kırıklığının olduğu fikriyle biten bir bölümle izleyicinin karşısına çıkmıştı. Yazık oldu.

Louie 5 x 4: Bobby's House


                Komedi Dizisinde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Komedi Dizisinde En İyi Kadın Oyuncu ödülleri, En İyi Komedi Dizisi seçilen Veep’ten  Tony Hale ve Julia Louis-Dreyfus’a giderken herkes bu karakterlerin bu ödülleri çoktan hak ettikleri konusunda hemfikirdi. Benim kalbim Leslie Knope için çarpmış olsa da gerçekler bu yönde.

tamam anladık ödülü sen aldın tamam


                   Komedi Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü Mom’dan Allison Janney’e gitti. Ödül bir an Mayin Bialik’e gidecek diye korkan binlerce insan da böylece rahat bir nefes aldı. Yoksa siz de artık ekranda The Big Bang Theory görmek istemeyenlerden misiniz?

        En İyi Komedi Dizisi Senaryosu ödülünü Veep’ten  Simon Blackwell, Armando Iannucci ve Tony Roche alırken, En İyi Komedi Dizisi Yönetmeni ödülü ise Transparent’den Jill Soloway'e gitti.



yaşlanmışsın görmeyeli..

                En İyi Mini Dizi, Mini Dizi/Tv Filminde En İyi Erkek Oyuncu (Richard Jenkins), Mini Dizi/Tv Filminde En İyi Kadın Oyuncu (Frances Mcdormand), Mini Dizi/Tv Filminde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Bill Fucking Murray) (1977'den beri ilk Emmy'si), En İyi Mini Dizi Senaryosu (Jane Anderson), En İyi Mini Dizi/Tv Filmi Yönetmeni (Lisa Cholodenko) ödülleri ise Game of Thrones’la beraber ödül törenine damgasını vuran Olive Kitteridge’ye gitti. Olive Kitteridge yalnızca Mini Dizi/Tv Filminde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü American Crime’dan Regina King‘e bıraktı.

Regina King, Müslüman bir kadını oynadığı American Crime ile ödülü evine götürdü.

                67. Emmy Ödül törenlerinin kısaca özeti bu yöndeydi. Ülkemizde pek çok takipçisi olan yabancı dizilerin yarıştığı bu ödül töreninin gerçek kazananları ise 3 ödül alan Veep, 4 ödül alan HBO’dan Game of Thrones ve yine HBO’dan 6 ödüllü Olive Kitteridge oldu. HBO sahip olduğu 40 adaylıktan 10’unu kazanırken onu 8 adaylıktan 3 ödül çıkartan Comedy Central ve  5 adaylıktan 2 ödülle dönen Amazon takip etti.

              Gecenin hayal kırıklıkları ise, The Good Wife, Modern Family, Louie, House of Cards, ve Better Call Saul oldu.


                 Sevgiler.
               

Bonus : Peter Dinklage ve Ödül Konuşması



                

0 yorum:

Yorum Gönder