16 Ağustos 2015 Pazar


      "Büyüklere çizgi filmler” özellikle The Simpsons’tan beri büyümeye devam eden bir akım. Aradan geçen yıllarda beyaz cam bu akıma onlarca iyi dizi hediye etti. Aklınıza hemen South Park, Family Guy, Futurama, American Dad isimleri gelse de geçtiğimiz yıla tam anlamıyla damgasını vuran çizgi dizi Adult Swim'de ekrana gelen Rick and Morty idi.
    
Rick, birası ve her işe yarayan kumandası

       Aslında Rick and Morty’i dede ve torunun maceralarını anlatan bir çizgi dizi diye tanımlamak yanlış olmaz fakat bu maceraların; zaman yolculuğu, paralel evrenler, zaman kırılmaları, klonlanmalar gibi bilim kurgu öğelerini içerdiğini de belirtmek zorundayız.  (Sadece jeneriğini izlemek bile dizi hakkında fikir sahibi olmak için yeterli.) Çılgın mucit bir dede (Rick), aptal aile babası, bütün aptallıklarına rağmen onu seven bir anne, tiki ergen bir kız ve tam anlamıyla looser bir erkek çocuktan (Morty) oluşan bir Amerikan ailesi ilk başta biraz klişe gibi gelse de dizi başlama anından itibaren özgün anlatımıyla sizi etkisi altına alıyor. Dizinin ilk saniyesiyle birlikte uyumakta olan torununun odasına dalan sarhoş bir dedenin, bir anda onu uzay gemisiyle bir gezintiye çıkarmasıyla bunu anlayabiliyoruz. (Ki bence en kötü bölümü ilk bölüm.) Dizi bolca Futurama ve özellikle Back To the Future kokuyor, özellikle Rick’in fiziksel görünümünün Emmett Brown’a benzerliği ve Morty-Marty isimlerinin uyumlarını izleyici hemen yakalasa da dizi size eşsiz karakterleri, güçlü senaryosu, kusursuz kurgusu ve absürtlüğüyle benzer yapımlardan daha fazlasını sunuyor. Bir bölümde uzaylılardan kaçan kahramanlarımız diğer bölümde bir insanının içine girebiliyor ya da diğer paralel evrenlerdeki yaşantılarına dahil olabiliyor. Rick and Morty’nin bir bölümü, odanın içerisinde kendi başına gezinen limitsiz bir hayal gücünün yirmi dakikaya sığdırılıp aralara da zekice cümleler ve klişelerle dalga geçen karakterlerin serpiştirilmesiyle yaratılmış gibi. 

Evsiz bir insanın içindeki sınırsız eğlence yeri, Anatomy Park!

       Dedemiz, Rick alışılmış ak saçlı dedelerden değil. Sadece çöplerden oluşan bir uzay aracı yapabilecek ve bu aracı bir tornavidayla tamir edebilecek kadar yeteneğe ve bilgiye sahip. Yalnız bütün bunlara sahip olsa da alkolle başı belada bir tip. Devamlı bir alkol kusması halinde ve ağzının kenarında biriken salya ile her an kusacakmış gibi konuşuyor. Bu konuşmalarını ise genelde geğirmeleriyle bölüyor. Aile bağları pek kuvvetli değil, evin babası olan damadıyla devamlı bir sürtüşme halindeler. Ailede en iyi anlaştığı kişi ise Morty. Bunun sebebi onu çok sevdiğinden değil sadece kolay yönetebileceği bir yardımcıya ihtiyacı olduğundan. Bu yardım etmeler Morty’nin okul hayatını olumsuz yönde etkilese de zamanla ayrılmaz bir ikili haline geliyorlar. Biraz Morty'den bahsedecek olursak;  kendisi, daha önce de bahsettiğimiz gibi tam bir looser. Okulda ya da aile içerisinde pek değer gördüğü söylenemez. Bu da onu zamanla endişeli, pısırık ve saf biri yapmış, belki de bu yüzden önemsendiğini düşündüğü için Rick’in yanında. Atıldıkları maceralardan ölecek gibi korksa da her zaman yanında olup onu kurtarmak için bekleyen Rick’in varlığı, onu rahatlatabiliyor. İzleyiciye Morty'nin Rick için pek değerli olmadığı hissettirilse de dizideki bir bölümde, torununun varlığının Rick için ne kadar önemli olduğunu gözlemleyebiliyoruz


       Her bölümde vaat ettiği emsalsiz maceralarıyla, bölüm sonu şarkı seçimleriyle, karakterlerinin özgünlüğüyle, ince göndermeleriyle, yarattığı evrenle, absürtlüğüyle, size hissettirdiği o güzel o değişik kafayla Rick and Morty, şans verilmesi gerekilen bir seri. Bu günlerde başlayan ikinci sezonuyla ve size sunduğu –an itibariyle- 14 bölümüyle keşfedilmeyi bekliyor.  

         Sevgiler.

Bonusumuz :
  Ordering a Pizza


     e-mail : mehmetcanmicik@gmail.com
     twitter : twitter.com/isupergeil
     vimeo : vimeo.com/canmicik

0 yorum:

Yorum Gönder