1 Temmuz 2015 Çarşamba

30 Kasım 1937 doğumlu Ridley Scott şuanda tam tamına 77 yaşında ve hala yönetmen koltuklarını bırakmış değil. Sanat okulu mezunu olan Ridley Scott yönetmenlik koltuğuna 1965 senesinde oturdu. İrili ufaklı işler yaptıktan sonra hedefini büyüttü ve ilk uzun metrajlı filmi olan The Duellist’i çekti. The Duellist ile elde ettiği başarı onu bugünlere kadar getirdi. Filmin ardından Twentieth Century Fox kendisini Alien’ın yönetmenlik koltuğuna oturttu. Alien ile başlayan serüveni bu sene çektiği The Martian’a kadar devam etti, devam edecek gibi de.

Ridley Scott’ı size şurada doğdu burada bunu yaptı diye anlatmayacağım. Kendisinin şöyle bir özelliği var ki gözüme sürekli çarpıyordu, en sonunda değinmeye karar verdim. Kendisi ‘büyük prodüksiyonların’ adamı. Çektiği filmlerin %80’i çok büyük paralar harcanmış, muazzam setlerden oluşan filmler. Bunu bizzat mı yapıyor bilmiyorum tabii ki ama çektiği bütün filmler isim oluyor ve çektiği o filmlerin %80’i ne hikmetse boxoffice verilerine göre çok ama çok büyük kar ediyor. Kar oranını topladığımızda birçok yönetmeni üst üste koyacak kadar çok para kazandırmış Ridley Scott.



 Şimdi size filmlerini saydığımda ‘hadi canım bunu o mu çekmiş’ diyeceksiniz. Kendisi dediğim gibi birçok tanınan filmin yönetmeni. İşin içinde 100 milyon dolara yakın bir bütçe olduğu zaman başında mutlaka Ridley Scott oluyor genelde. Bir diğer özelliği de isminin büyüklüğünden hep ünlü oyuncular ile çalışmış. Filmlerinde hep dönemin en önemli oyuncularından biri vardır. Önce bir listeye bakalım:

·         Alien; 11 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 104 milyon dolar gelir elde etti.
·         Blade Runner; 28 milyon dolar harcandığı tahmin ediliyor; dünya genelinde 32 milyon dolar gelir elde etti.
·         Legend; 30 milyon dolar harcandığı tahmin ediliyor; ülkede 15 milyon dolar gelir elde etti.
·         Someone to Watch Over Me; 17 milyon harcandığı tahmin ediliyor; ülkede 10 milyon dolar gelir elde etti.
·         Black Rain; 30 milyon dolar harcandığı tahmin ediliyor; dünya genelinde 134 milyon dolar gelir elde etti.
·         Thelma&Louise; 16 milyon dolar harcandı; ülkede 45 milyon dolar gelir elde etti.
·         1942: Conquest  of Paradise; 47 milyon dolar harcandı; ülkede 7 milyon dolar gelir elde etti.
·         White Squall; 38 milyon dolar harcandığı tahmin ediliyor; ülkede 10 milyon dolar gelir elde etti.
·         G.I. Jane; 50 milyon dolar harcandığı tahmin ediliyor; ülkede 48 milyon dolar gelir elde etti.
·         Gladiator; 103 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 450 milyon dolar gelir elde etti.
·         Hannibal; 87 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 350 milyon dolar gelir elde etti.
·         Blackk Hawk Down; 92 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 172 milyon dolar gelir elde etti.
·         Matchstick Man; ne kadar harcandığı hakkında bilgi yok; dünya genelinde 65 milyon dolar gelir elde etti.
·         Kingdom of Heaven; 130 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 211 milyon dolar gelir elde etti.
·         A Good Year; 35 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 42 milyon dolar gelir elde etti.
·         American Gangster; 100 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 266 milyon dolar gelir elde etti.
·         Body of Lies; 70 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 115 milyon dolar gelir elde etti.
·         Robin Hood; 200 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 321 milyon dolar gelir elde etti.
·         Prometheus; 130 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 403 milyon dolar gelir elde etti.
·         The Counselor; 25 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 71 milyon dolar gelir elde etti.
·         Exodus: Gods and Kings; 140 milyon dolar harcandı; dünya genelinde 268 milyon dolar gelir elde etti.

Şimdi yeni filmi The Martian geliyor. Başrolünde Matt Damon’ın oynadığı bu bilimkurgu filmi de büyük ihtimal 200 milyon dolardan fazla gelir elde edecektir. Listeye baktığınızda dudağınız uçuklaması mümkün. Ne büyük paralar dönüyor değil mi? Ridley Scott öyle kıyıda köşede film çekmeyi sevmiyor. Film şirketleri de kendisini çok kazandırdığı için epey seviyor zaten. Çektiği 5 film hariç neredeyse hepsi filmin 3-4 katı civarında gelir elde etmiş. Meşhur Gladiator’ü ile de rekorunu kırmış: 450 milyon dolar!

Ridley Scott’ın en sevdiği oyuncu sanırsam Russell Crowe ki tam tamına 3 filmde kendisi ile beraber çalışmış. Gladiator, A Good Year ve Robin Hood. Filmlerinin kadrolarında illa 1 ya da 2 büyük isim vardır. Bu kadar büyük paralarla film yapan birinin setinde de tanınmayan birinin olması da pek mümkün durmuyor değil mi?



Ben kendisine bay prodüksiyon diyorum. Çünkü çektiği filmlerin hepsi muazzam setler gerektiren filmler. Ufak setler ile film yapan birçok yönetmen var. Kimisi de bir büyük bir küçük film yapıyor ama bu adam 1-2 film hariç kendinden hiç taviz vermemiş. Blade Runner, Gladiator, Kingdom of Heaven, Promatheus, Blac Hawk Down, Exodus ve dahası. Çekimleri zor, çok para harcanmış filmler. Bu alanda rekorunu Robin Hood ile kırmış. Filme tam tamına 200 milyon dolar harcanmış.

Popüler sinemanın usta isimlerinden biri dersem kendisini çok hafife almış olurum. Kendisi üstad konumunda yer alan yönetmenlerden biri. Hollywood’un en saygı duyulan, dev adamlarından. Kendisinin 9 da Oscar’ı var. Gladiator’ü 5 Oscar almayı başardı. En üzücü olanı da sanırım American Gangster gibi muhteşem bir film ile hiç Oscar alamamış olmasıdır. Oscar dışında kendisinin bittabii onlarca ödülü var.

Çektiği filmlerin %80’i ile ses getiren Ridley Scott başarısını kendi ağzıyla anlatıyor: “Filmin her noktasında yer alırım. Her şeye karışırım ve filmin her departmanında parmağım olur. “



1 yorum:

  1. İlk izlediğim filmi #ThelmaLouise hayran kalmıştım ve son izlediğim #Prometheus muhteşem film. #BlackkHawkDown mı desem #BladeRunner mı...her çeşit öyküyü bu kadar mı kalite çeker bi insan.

    YanıtlaSil