15 Ağustos 2015 Cumartesi

        Yaşamımızda anlamlandırdığımız metaların, kimlerin hayatını anlamsız kıldığını bizlere hatırlatan güzel bir çalışma.

           
        Leonardo Dicaprio, Jennifer Connelley ve Djimon Hounsou'nun başrollerini paylaştıkları 2006 yapımlı filmin yönetmeni Edward Zwick'tir. Film bizlere, Afrika'da meydana gelen karışıklıkların arkasında nasıl sebeplerin bulunduğunu anlatmaktadır.

     Spoiler vermeden biraz filmden bahsedecek olursak; bu ülkede yaşamın değerinin ucuz olmasını fırsat bilen kapitalizm sevdalısı güçlü devletlerimiz, karışıklıklar ve iç savaşlara rağmen sömürü politikalarını vazgeçmeden sürdürmektedir. Solomon Vandy'nin köyü, ayrılıkçı komünist örgüt tarafından basılır. Ailesini kurtarmayı başarır ancak kendisi bu örgüte esir düşer. Örgüt onu elmas bulması için çalışma kamplarına götürür. Vandy büyük ve çok değerli bir elmas bulur ve bu elması saklamaya karar verir. Ayrılıkçı kampa, askerler saldırı düzenler ve kamp yıkılır. Filmin bu sahnelerinde daha çok esir kamplarındaki çalışma hayatını ve Afrika'daki terörizmin halka ne boyutta baskı yapabildiğini görebilmekteyiz.Solomon'un büyük bir elması olduğunu, bir elmas kaçakçısı olan Archer öğrenir. Böylelikle hem elması hem de Solomon'un ailesini aramayla geçen maceralı bir serüven başlar.

         Blood Diamond filmi bana bazen hiçbir şey yapmayarak da nasıl suçlu konumuna düşebileceğimizi gösterdi. Öncelikle kişiye böyle bir bakış açısı katması sebebi ile kesinlikle önerebilirim. Bunun yanı sıra dünyaca merak edilen Afrika kıtasının yaşam şartları ve kıtadaki sömürü düzeni, yoksulluk senteziyle birlikte bu filmde izleyicilere sunulmaktadır. Başrol oyuncularının etkili görsel performansları da gözardı edilemeyecek güzelliktedir.

0 yorum:

Yorum Gönder