18 Ağustos 2015 Salı





Bir günde dünyada neler olduğunu hiç düşündünüz mü?



Birileri ölüyor...

Doğuyor...
Kızıyor...
Seviyor...
Savaşıyor...
Dans ediyor...
Dua ediyor...


Yepyeni bir güne uyandığınızda, kendiniz için küçük ama insanlık için büyük bir parça olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Düşünmediyseniz, sizi bu belgeseli izlemeye davet ediyorum: Life in a Day.



National Geographic, Youtube ve Scott Free'nin ortaklığında yapılan bu belgesel ufkunuzu 2'ye değil 20'ye katlayacaktır. Bu 3 şirket, dünyanın 195 ülkesinden insanlar seçiyor ve onlardan çok basit bir şey istiyor: 24 Temmuz 2010 günü bir video çekmelerini ve Youtube'a yüklemelerini. Bu istek sonucu binlerce kişi dediklerini yapıyor ve Youtube'a videolarını yüklüyor.





Peki bu 3 şirket bunu neden istiyor? Şu sebeple: Dünyada 1 günde neler olduğunu belgesele çevirebilmek için. 'Kendi Filminin Yönetmeni Ol' mottosu ile binlerce insana çektirdikleri videoları derleyen Joe Walker, gönderilenlerin ancak %2'si ile ortaya dünyanın 'bir günlük özetini' çıkarmış. İçinde dünyayı bisikleti ile gezen ve Türkiye'deki sineklerin büyük olduğunu iddia eden bir adamın, dünya üzerinde gezinen bir salyangozun, her gün ölmüş annesi için ağıt yakan bir ufaklığın, Afganistan'da fotoğrafçılık yapan bir adamın ve daha onlarcasının yer aldığı bir belgesel. Dünya prömiyeri Sundance ile eş zamanlı Youtube üzerinden yapılan belgesel, ülkemizde de 2011 Filmekimi'nde de gösterildi.



Açıkçası belgeselin güzel yanı; bu yazıyı okurken bile dünyanın sabit durmadığını anlamanızı sağlaması. Birileri ölüyor, doğuyor, sevişiyor ve daha neler neler yapıyor. 24 Temmuz günü dünyada neler döndüğünü belgeseli izleyerek görebilirsiniz. Doğu-Batı arasındaki farkı sıfır kurmaca ile analiz edebilir, insanların özel hayatlarına dahil olabilir, enteresan bir sürü kişi ile tanışabilirsiniz.





Belgeselin sanırım en vurucu videosu da en sonuncu olanı. Gün boyu hiçbir şey yapmadığına kanaat getirmiş olan bir kız, bomboş ve amaçsız bir gün geçirmiş olmasına rağmen dünyanın önemli bir parçası olduğunun farkında. Onun hayatında o gün güzel bir şey olmamış olsa bile dünyada binlerce güzel şeyin olduğunu düşünmekte. Ve gerçekten de öyle. Sizin gününüz boş geçmiş olabilir ama gününü güzel geçiren binlerce insan var. Siz gününüzü güzel geçirdiğinizde de yine o günü berbat geçiren binlerce insan bulunmakta. 



Youtube linkini aşağı koyuyorum ve sizden 1.30 saatinizi ayırmanızı rica ediyorum. İzleyin; izleyin ki siz otururken dünyada neler olduğunu görün. Hareketli ve milyarlarca insanın olduğu bir evrendeyiz. Yalnız değiliz, tek değiliz. Bir günde yüzbinlerce insan ile üzülüyor ve seviniyoruz. Eminim ki izlediğinizde insanlık adına hem umutlanacak hem de tekrar tiksineceksiniz. Buyrun; ekran başına:







0 yorum:

Yorum Gönder