19 Ağustos 2015 Çarşamba




Bugünkü konumuz dünya sinemalarından biri olan Bollywood; yani Hint Sineması, bir kısım tarafından çekimserlikle karşılanırken bir kısım tarafından da büyük bir ilgi görmekte. 



Çekimserlikle karşılanmasının temel nedenlerinden biri Hollywood’dan uyarlamalar yapıyor olması. Evet, birçok film doğrudan uyarlanmış, ancak yine de Hindistan’a özgü çok şey olduğu için; söz konusu film olduğu gibi tekrar çekilmiş gibi durmuyor. Mesela; Will Smith’in Hitch adlı filmi, çoğunluğun izlediği bir filmdir sanıyorum, Bollywood’da Partner adıyla uyarlandı. Will Smith’in yerini burada Salman Khan alıyor. Bakıldığında konu aynı, hatta birebir aynı replikler var ancak farklılar gözle görülür derecede bariz. Her ikisi de romantik komedi filmi, ancak Hitch’de romantik, Partner’da komedi yönü ağır basıyor. 

Her ülke, sinemasına kültüründen karakteristik öğeler katar. Bu yüzden bir film dünyanın dört bir yanında yeniden çekilecek olsa da hiçbiri diğerinin aynısı olmayacaktır zaten. Bizim sinemamızda da film uyarlamaları mevcut. 2005 yapımı olan Sanjay Leela Bhansali’nin yönettiği Black adlı filmi, yönetmenliğini Uğur Yücel’in yaptığı Benim Dünyam ismiyle 2013’te yeniden vizyona aktarıldı. Dili dışında her şeyi birebir çekildi.


Bir diğer çekimser tutumla karşılanan konu da Hint sinemasının aksiyon sahneleri. Bu tarz filmlerde, aksiyon sahneleri alışılmışın dışına çıkıyor. Mesela şu Ajay Devgan’ın başrolünde olduğu Singham filminden bu sahne:



Evet, biraz abartı var. Ama bu eğlenceli olduğunu inkâr edebileceğimiz anlamına gelmiyor. Yine aynı filmden bu sahne mesela:




O aydınlatma direğini sökemeyeceğini hepimizin bilmesine rağmen bunu görmek güzel. Farklı olan sanırım silahların konuşmaması. Hint sinemasının kahramanları biraz daha fazla sevmesi, bizi bu sıra dışı aksiyon sahneleriyle buluşturuyor. Avengers ile eş tutabileceğimizi söylemiyorum ama tepkiyle karşılanmayacak kadar hoş sahneler olduğunu kabul edebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder